Speaking To Stones: Elements

Tämä levy on amerikkalaista progemetallia soittavan Speaking To Stones -bändin toinen pitkäsoitto. Elements on viiden kipaleen mittainen eeppinen matka inhimillisyyden ja fyysisen maailman välisiin suhteisiin. Kitaristi Tony Vinci on bändin biisien takana, mutta hän antaa hyvin tilaa myös levyllä kuultaville muusikoille, joka onkin melko taidokas joukko: rumpali Mark Zonder (Fates Warning), laulaja Andy Engberg (Section A), basisti Greg Putnam (Jam Pain Society) ja kosketinsoittaja Anthony Brown (Graphite Symphony).

Levyn kappaleet kestävät 9–14 minuuttia, eikä Elementsiä todellakaan voi kahlata kursorisesti läpi. Biisien pohjat ovat hyvin rauhallisia ja moderneja, mutta sooloissa virtuoosit pääsevät upeasti esiin. Esimerkiksi Wind-biisissä on runsaasti eri osia, haastavia rytminvaihdoksia ja itämaisia sävelkulkuja, joissa Andyn miellyttävä ääni pääsee oikeuksiinsa.

Greg Putnam käyttelee bassoaan taidokkaasti ja Brown näppäilee harkitusti menemään. Mark Zonderin täsmällinen symbaalin käsittely ja bassorummun synkoopit vievät mukanaan Fire-biisin ensimmäisten 30 sekunnin jälkeen. Tonyn kitarointi on myös tämän genren voimakkainta ja taidokkainta.

Bändin tyyliin tottuminen vie jonkin aikaa. Bändiä voisi kutsua amerikkalaisten Redemptionin, Magnitude 9:n ja Enchantin sekä eurooppalaisten Wolverinen ja Pagan’s Mindin risteytykseksi. Elements levy kuuluu ehdottomasti jokaisen progemetallia diggailevan levyhyllyyn.